ADHD

ADHD

Mik az ADHD tünetei gyermekkorban?

2020. január 25. - Hargitai Anna

 

Az ADHD- ban szenvedő gyermekek 3 fő területen térnek el jelentősen társaiktól:

child-896420_640.jpg

  • Koncentrációs problémák: nehezen ül le és koncentrál egy dologra, ez jelentheti akár a játékok gyors váltogatását kisebb korban később inkább a házi feladat megírása vagy az iskolában nyugton ülés jelent gondot, vagyis azok a tevékenységek, amiket valaki más mond meg. Ha végre koncentrál, akkor is minden apróság elvonja a figyelmét. Sokszor az az érzésünk, hogy meg se hallja, amit mondunk, az utasításokat nem követi vagy csak egy részét végzi el. A holmijait (könyv, ceruza, vonalzó, sapka, sál) gyakran elhagyja, elfeledkezik dolgokról, nem tudja megszervezni a feladatait.
  • Impulzív, lobbanékony viselkedés: nem gondolják át a tetteik következményét, egyszerűen csinálják, ami eszükbe jut. Ez a viselkedés pár évesektől elfogadott és természetes, de amikor a 8-  10 évesünk is meggondolás nélkül ugrana le az úttestre, akkor sok szülő kétségbeesik. Mások beszélgetésénél ugyanolyan nehezen várják ki, hogy sorra kerüljenek, ha eszükbe jut valami mondják a mondat közepén.
  • Erőteljes nyugtalanság: örökös motoszkálás, lábjárás, izgés- mozgás, ami inkább 8- 10 éves korig van jelen, utána már egyre kevésbé. A gyermek feláll olyan helyzetekben, ahol a nyugton ülést várnánk el, pl. iskolai óra.Ide-oda szaladgál, mászkál.

 

Bár minden gyerekkel van néha több- kevesebb gond, minden gyereknél előfordul, hogy nyugtalan, nem tud koncentrálni vagy hirtelen cselekszik,de ezeknél a gyerekeknél ez jóval gyakoribb és fokozottabb mértékben jelentkezik, ami az érintett családok életét jelentősen megnehezítheti.

 

Fontos, hogy a fenti tünetek nem mindenkinél és nem egyformán van jelen: van ahol inkább csak a koncentrációs probléma okoz gondot, van ahol mindhárom jelen van.

 

Nem mindig van probléma: bár általában a tünetek nem csak otthon, hanem pl. az iskolában, óvodában, játszótéren is jelentkeznek, mégis vannak olyan alkalmak, amikor teljesen tünetmentes a gyermekünk. Ezek a kivételes alkalmak lehetnek olyankor, amikor egy új közösségbe kerül vagy amikor valakivel kettesben van.

 

A legnagyobb problémákat okozó helyzetek

 

Vannak olyan helyzetek is, amik az ADHD gyerekeknél nagyon sokszor gondot okoznak, sokkal nagyobb nagyobb mértékben, mint más családoknál.

Ilyen pl.

 

  • A házi feladat megírása, ami az érintett családok több mint felénél nagy herce hurcát jelent és akár két órás elfoglaltságot a 15 perces normális időtartam helyett. Pont ezért tűnik fel sokszor először iskolás korban a probléma.
  • Ha az anyuka telefonál
  • Ha látogatók jönnek vagy mi megyünk vendégségbe
  • Más gyerekekkel való játék közben
  • Étkezéseknél
  • Lefekvésnél, fürdésnél
  • Nyilvános helyeken
  • Autóban, főleg kicsit hosszabb utaknál

 

Nem csak gyermekedre, hanem saját vagy valamelyik közeli rokonodnak a gyerekkorára is ráismertél? Nem véletlen… Az ADHD öröklődik: az érintett gyerekek 70-80 %-ának valamelyik szülője is érintett (volt).

Szeretnél Te is többet tudni a figyelemzavarról/ hiperaktivitásról?

Iratkozz fel itt:

Email*
Név*

A bejegyzés trackback címe:

https://adhdlife.blog.hu/api/trackback/id/tr915426996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása